L’ermita

Ermita Camping Serra

L’ermita romànica de Santa Eulàlia es troba just al costat de la casa de pagès Serra i del càmping.
És una petita capella datada del segle XII, un segle després del que van construir la casa. És d’ús particular de Can Serra, com també el seu petit cementiri.
La porta d’accés al recinte al cementiri i l’ermita, es compon d’un arc de mig punt que es recolza en una línia d’impostes i uns brancals de carreus ben escairats, tot de pedra granítica.

L’edifici consta d’una sola nau coberta amb una estructura d’embigat de fusta i capçada a llevant, per un absis semicircular precedit d’un arc presbilateral.

Exteriorment presenta un aparell de reble de pedra llossenca disposada de manera horitzontal, llevat del mur de ponent on hi ha dues filades de lloses grans, just a la base del campanar.

La porta s’obre en la façana sud i és un arc adovellat extradossat per un guardapols, que arrenca de dues impostes. L’arc és realitzat, com els brancals, en pedra granítica molt clara, que destaca poderosament en el conjunt de la façana. Interiorment, el cap-i-alt de la porta és format per un arc escanyat.

A la façana sud hi ha una finestra de doble esqueixada i a l’absis n’hi ha dues més, de les quals la situada en el centre presenta un acabat exterior format per l’arrebossat, amb juntes incises que la fan destacar.

Capella de Santa Eulalia. Foto: @sobreelterreny
Retaules ermita Santa Eulalia. Foto: @sobreelterreny

A l’interior s’hi observen petits vestigis de pintura mural en els brancals de l’arc presbilateral.

Sobre l’altar, hi ha un petit retaule de Santa Eulàlia, obra renaixentista de fusta, esculpida i pintada. Al Museu d’Art Nacional de Catalunya (MNAC), es conserva l’altar complet i original de l’ermita, format per quatre taules. L’any 1959, un mossèn anomenat Josep Freixa va fer signar a la família un document que deia que s’enduien l’altar per restaurar-lo i que el retornarien; el van retornar, però no l’original…

Durant tots aquests anys, s’hi han anat celebrant festes particulars de la família: bateigs, comunions, casaments… I també des de fa uns quants estius, s’hi celebra l’anomenat Aplec de Santa Eulàlia, una gran festa per a petits i grans amb un extens programa d’actes.

Fotos de @sobreelterreny